tiistaina, maaliskuuta 14, 2006

Elävä tuli

Ajattelen jo kesää... Mökkikokkaaminen on parasta ulkosalla. Ahtaissa keittokomeroissa ei ole kiva tehdä töitä. Veljeni mökillä on pihalle muurattu puuhella savupiippuineen. Keittopinta on saatu vanhan puuhellan levyistä.

Ulkokeittiöiden haaste kaupunkilaiselle on elävä tuli. Pannun kuumuutta saa todella vahtia. Puita lisättyään voi nopeasti polttaa sapuskan, ellei muista vetää pannua sivuun keskeltä hellaa. Ja liian vähillä puilla ei kypsy muu kuin kokki itse. Esimerkiksi lettujen paistaminen on varsin intensiivinen suoritus kaiken sen vahtaamisen tuotoksena.

Ulkona ja elävällä tulella tehty ruoka on kuitenkin taivaallista. Voi johtua siitä, että on kauhea nälkä ulkona huhkimisen seurauksena. Happea on kaikkien aivoissa enemmän kuin toimistopäivän tai sohvaviikonlopun aikana.