sunnuntaina, lokakuuta 01, 2006

Marjakastikkeita vaihtelunhaluisille

Emme koskaan aiemmin ole seuranneet minkään ruokalehden suosituksia niin tarkkaan kuin eilen. Glorian ruoka&viini (6/2006) houkutteli meidät kokeilemaan marjaisia kastikkeita erilaisille ruoille. Rakensimmekin hyville ystävillemme yllätysmenun, jonka aikana arvailtiin kastikkeiden koostumusta.

Alkuruoaksi oli avokado-rapusalaatti, johon tehtiin makea mansikkakastike. Pääruokana oli uunissa kypsennettyjä siikafileitä, joiden päälle lorautettiin aromikas lakkakastike. Samalle lautaselle mahdutettiin vielä bataattimuussinokare ja sokeriherneitä väriä tuomaan. Jälkiruoaksi suunnittelimme leipäjuustoa ja lakkoja, mutta kaukaa saapunut vieras kaipasi eurooppalaisia juustoja ja punaviiniä. Taivuimme. Juustolautasen jälkeen tarjosimme vielä vermouthissa ja sitruunassa marinoidut mansikat. Ylimääräiset lakat söin itse tänään sen leipäjuuston kanssa.

Ruokien höysteeksi valittiin viinitkin lehden suositusten mukaan. Salaatin kanssa Codorníun cavaa (Pinot Noir Brut) ja kalan kanssa 2005 Quinta da Alornaa.

Kastikkeet olivat ihania. Nehän olivat yllätyksiä meillekin, koska emme olleet koskaan ennen tehneet niitä! Mansikkakastike oli todella persoonallinen, ja se tuntuu sopivan mitä ihmeellisimpiin ruokiin. Söin sitä tänään paistetun kananmunan päällä, ja hyvää oli. Kastiketta on vieläkin jäljellä, joten jatkan kokeiluja huomenna.

Laitan tähän salaatin ja mansikkakastikkeen ohjeet, koska niistä saa lounaan sellaisenaan.

Avokado-rapusalaatti
(pääruoka kahdelle tai alkuruoka neljälle)

  • noin litra erilaisia vihreitä salaatteja

  • 3 dl tuoreita mansikoita

  • 200 g isoja katkaravunpyrstöjä

  • 1 avokado

  • 100 g helmimozzarellajuustoa

Puhdista ja suikaloi salaatit. Levitä ne lautasille. Perkaa ja paloittele mansikat. Valuta sulatetut katkaravut. Halkaise avokado, poista siemen ja irrota kuori. Viipaloi avokado. Viipaloi myös mozzarella, ellet käytä helmimozzarelloja. Asettele ainekset salaattisuikaleiden päälle ja tarjoa mansikkakastikkeen kanssa.

Makea mansikkakastike

  • 1-2 dl mansikoita

  • 1/2 dl oliiviöljyä

  • 2 rkl balsamicoa

  • 2 tl hunajaa tai sokeria

  • ripaus suolaa

  • ripaus mustapippuria

Jos käytät pakastemansikoita, ota ne sulamaan hyvissä ajoin. Soseuta mansikat, ja sekoita öljy ja balsamico joukkoon. Mausta hunajalla, suolalla ja pippurilla. Tarkista maku.

- - -

Sosiaalisissa tilanteissa unohdan kuvaamisen, joten en voi valitettavasti näyttää, miltä ruoat näyttivät. Varsinkin mansikkasoosi oli todella hillittömän värinen.

1 Comments:

Blogger Polkkapossu said...

Samaisessa Glorian numerossa oli kahvisorbetin ohje. Tosi vähätöinen ja herkullinen. Varsinkin jos pitää hieman karvaista mauista. Tarjosin minibaklavapalan, appelsiinin ja kermavaahdon kanssa.

3:34 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home