sunnuntaina, syyskuuta 03, 2006

Kombu toimii!














Eilinen kombuostos muutti sushielämämme. Heti ihania luomuksia maistaessamme oli selvää, miksi omat sushit eivät koskaan maistuneet samalta kuin ravintolasta saadut. Emme olleet käyttäneet kombua riisin keitinvedessä.

Kombu näyttää hurjalta. Se ei suomalaiseen silmään äkkiseltään vaikuta elintarvikkeelta. Sitä kannattaa kuitenkin käyttää. Alla sushiriisin keitto-ohje Japanilaisesta keittokirjasta (Yamada 2004):

Sumeshi

  • 1 rkl sakea

  • 6 dl riisiä

  • 6,7 dl vettä

  • 10 cm kombua


Awasezu-kastike (6 dl:lle riisiä)

  • 5 rkl riisiviinietikkaa

  • 2-3 rkl sokeria

  • 2 tl suolaa



  • Pese riisi hyvin ennen keittämistä. Keitä riisi 6,7 desilitrassa vettä. Lisää 1 rkl sakea. Keitä kombu riisin kanssa mutta poista se, kun vesi alkaa kiehua.

    Sekoita awasezu-kastike hyvin. Kun riisi on valmis, anna sen seistä 15 minuuttia kantta avaamatta. Siirrä riisi isoon kulhoon ja sekoita awasezu-kastike joukkoon. Sekoita riisiä leikkausliikkein, älä painele tai survo. Tuuleta riisiä viuhkalla tms sekoittaessasi.

    Palloiksi tai kuutioiksi muovatun riisin päälle sitten vain mieleisiä kalanpaloja. Yamadan mukaan turvallisia suomalaisia kalalajeja raakana käytettäviksi ovat kaikki muut paitsi kuha, ahven, made tai hauki. Ja riisiksi käy esimerkiksi Risella- tai Sunnuntai-riisi, pääasia ettei käytä pitkäjyväistä riisiä. Erikoisriisin sijaan raha kannattaa laittaa kombuun, joka saattaa olla aika arvokasta. Meille eilen ostettu kombupaketti maksoi seitsemän euroa, ja mieheni arvioi sen riittävän kymmeneen sushikertaan.

    Wasabin laittaminen kalan ja riisin väliin lienee makuasia. Meillä sitä laitetaan vain himppunen, koska wasabia on niin hauska lisätä myös soijakastikkeeseen dippailuvaiheessa.