sunnuntaina, syyskuuta 17, 2006

Rautakokki vs Strömsö

Olemme seuranneet kahta hyvin erilaista ruokaohjelmaa. Subtv:n Rautakokin katsomme, kun se kohdalle osuu. TV1:n ja FST:n Strömsö rytmitti yhdessä vaiheessa sunnuntait, koska se oli pakko nähdä. Nyt Strömsö-intomme on jo hieman laantunut.

Rautakokki (Iron Chef) on nopeatahtisuudessaan enemmän viihdettä kuin leppoisasti opettavainen, rantaruotsalaista elämäntyyliä edistävä Strömsö. Rautakokin keinoja ei voi kokeilla kotona jo yksistään siksi, ettei hainevää, lootuksenjuuria tai abalonia taida löytyä kaupoista. Vaikka löytyisikin, niiden tekeminen ei sujuisi, vaikka kuinka tuijottaisi hidastettuna, mitä Fuji TV:n studiossa tapahtuu. Välineistö ja ennen kaikkea japanilaisten kokkien taidot ovat häikäiseviä.

Strömsön Michael taas saa katsojan luottamaan itseensä. Toki Michaelkin on taitava - kilpailumenestystä on todisteeksi - mutta ruoat on mitoitettu katsojien kyvyille. Täytyy tosin myöntää, ettemme kumpikaan ole ryhtyneet Strömsö-keitoksia kokeilemaan, ainakaan vielä. Sen sijaan olemme harkinneet Ahvenanmaanmatkaa päästäksemme kokin itsensä ravintoloihin...