maanantaina, huhtikuuta 03, 2006

Suklaa on jumalten ravintoa

Olen taas uuden ruoka-aiheisen kirjan kimpussa. Jälleen kyseessä on historia, nyt suklaan.

Sophie D. Coe ja Michael D. Coe tutkineet Etelä-Amerikkaa ja sitä kautta perehtyneet suklaan historiaan. Teos on julkaistu suomeksi 2005; alkuperäinen englanninkielinen versio näki päivänvalon 1996. Teos on tiukan asiallinen, miltei akateeminen, eikä reseptejä juuri viljellä. Kyseessä todellakin on historiikki. Kuvitus on kuitenkin runsas ja mielenkiintoinen. Kansikuva saa veden kielelle!

Kirja pursuaa uutta tietoa, jolla voi ilahduttaa kulinaarikavereita:
- Kaakaopuu on alun perin kosteiden ja hämärien sademetsien aluskasvi, jonka hedelmät kasvavat suoraan runkoon, ei oksiin
- Kaakaopuun latinankielinen nimi on Theobroma cacao
- kaakaon sisältämää teobromiinia on myös kolapensaissa ja sitä kautta eräissä virvoitusjuomissa

Tämä kaikki selviää ensimmäisessä luvussa, joten seuraavien seitsemän luvun sisällöstä tulee lisää tietoiskuja!