maanantaina, maaliskuuta 12, 2007

Taivaanrannasta Roux'hun

Taivaanranta on vakiokohteemme, kun syömme ulkona Lahdessa. Muutama viikko sitten tehdyllä visiitillä kuulimme Lahteen tulleen uuden kiinnostavan ruokapaikan. Roux on uuden tulokkaan nimi. (Ravintolan osoite - Rautatienkatu 7 - on minulle nostalginen - vierailin tuossa talossa lukio-ikäisenä hyvän ystäväni kotona useinkin. Oli erittäin hyviä bileitä...) Roux'n ruokalista on lupaava!

Roux'n nimi viittaa mielenkiintoisesti sekä kastikemaailmaan että erääseen kuuluisaan kokkiin, joka on julkaissut kirjan - kastikkeista! Onkohan herra Roux keksinyt kastikkeen nimeltä roux??? Tiedä häntä. Lisäksi roux tarkoittaa punaruskeaa ranskan kielessä. Jotenkin Roux-ravintolan nimen voisi veikata viittaavan enemmän kuuluun kokkiin kuin väriin.

Taivaanrannasta vielä: siellä ei snobbailla mutta tehdään kuitenkin täyteläisiä makuja. Annoskoot ovat suuremmat kuin helsinkiläisissä laatupaikoissa. Ote on ylipäätään selvästi ronskimpi kuin Tornissa tai Ilmattaressa. Se ei siis ehkä kelpaa hienostuneimmille gourmet-ihmisille, mutta minun mielestäni siellä on hyvä meininki. Taivaanrannan viinilista ei alun alkaen ollut paras mahdollinen, mutta viimeeksi nautimme oikein maukkaasta shirazista, joka oli miltei mustaa. Ruokalistalle on käynyt päinvastoin: alun kunnianhimoinen valikoima on tasaantunut vastaamaan lahtelaisen yleisön toiveita. Arvelen, että Roux'lle käy samoin.

Tässä kuvia Taivaanrannan ruoista.