Kirjava keittiö
Eilinen ilta sujui harvinaisen rennosti ja leppoisasti. Illallinen koostui kyllä aikamoisesta kirjosta. Oli intialaista ruokaa, kuubalaista rommia, ananassorbetit, camparia, jopa limoncelloa... Ja ylikansallista suklaata italialaisen espresson kera. Ei kovin tyylipuhdasta :-) Yhdistävänä lankana olivat minttu alkudrinkeissä ja kahvin kanssa nautituissa suklaissa ja makeus alkudrinkeissä, ananassorbetissa, limoncellossa, suklaassa, ja kahvissa.
Aloitimme lännestä. Ystävät toivat tullessaan valkeaa rommia, minttua, kuplavettä ja limejä. Sokeria löytyi meiltä. Mojitot syntyivät seuraavasti:
Tuoretta minttua murskataan ja laitetaan puolikkaan limen mehun kanssa korkeaan lasiin. Teelusikallinen sokeria lisätään, sen perään 5 cl valkeaa rommia ja pari jääpalaa. Mineraalivettä hulautetaan päälle, ehkä myös mintunoksa koeristeeksi. - Ohje on lasinalusesta, jonka alkuperää en tiedä.
Makea drinksu toimi hyvin erittäin itäisen kanaruokamme kanssa, vaikka oluttakin oli ruokajuomaksi varattu. Keralalainen (ei kuitenkaan keravalainen :-) kanacurry ja sitruunariisi olivat tavanomaistakin tulisempia, koska käytimme riisiin omia minikokoisia superchilejämme kaupasta saatavien pidempien ja miedompien palkojen sijaan.
Ilman currylehtiä näitä ruokia ei kannata tehdä, muita ainesosia sen sijaan voi hieman soveltaa. Teimme esimerkiksi sitruunariisin ilman linssejä. Sinapinsiemenet antoivat hauskan pilkukkaan ulkonäön, jota mustat linssit olisivat varmaankin lisänneet. No, ensi kerralla.
Ruokaohjeet ovat kirjasta Intialainen keittiö, jonka on tehnyt Manju Malhi ja suomeksi julkaissut Gummerus 2005. Ohjeen seassa sulkumerkeissä omia huomioitamme.
Keralalainen kanacurry
4 annosta
(Paloittele kanankoivet kukin kolmeen osaan.) Yhdistä chili, kurkuma, korianteri, kaneli, inkivääri, valkosipuli, suola ja 1 rkl öljyä sekä 2rkl kylmää vettä ja hienonna tehosekoittimessa tai huhmaressa karkeaksi tahnaksi. Kuumenna loput öljystä paksupohjaisessa pannussa. (Meillä käytettiin isoa pataa.) Lisää currylehdet, neilikat ja sipuli ja kuullota keskilämmöllä 3 minuuttia. Lisää maustetahna ja paista hetki. (Ah mitkä aromit!)
Pistele broilerinpalat haarukalla, lisää ne pannuun ja paista keskilämmöllä 10 minuuttia. Huuhdo mausteiden rippeet tehosekoittimesta tai huhmaresta 2 dl:llä kylmää vettä ja yhdistä neste kookosmaitoon. Kaada nesteseos broilerinpaloille ja sekoita hyvin. Hauduta ruokaa kannen alla 15 minuuttia tai kunnes broileri on kypsää. (Meillä annettiin hautua pitkään eli vajaa puoli tuntia matalalla lämmöllä.) Koristele chilillä ja tarjoa kuumana esim sitruunariisin kanssa.
Sitruunariisi
2-3 annosta (todellisuudessa 5 annosta!)
Huuhdo riisiä siivilässä kylmässä juoksevassa vedessä vähintään 1/2 minuuttia. Poista linssien joukosta mahdolliset pikkukivet (what the heck?!). Kuumenna öljy paksupohjaisessa pannussa ja lisää sinapinsiemenet. (Tavallinen tuhtipohjainen kattila käy.) Kun ne alkavat rätistä ja naksahdella, lisää linssit, chili, currylehdet, suola ja kurkuma ja hämmennä hetken aikaa. Lisää riisi ja sekoita hyvin. Kaada joukkoon 1/2 l kiehuvaa vettä, peitä tiivisti kannella ja hauduta 5 minuuttia. Lisää sitruunamehu. Hauduta vielä kannen alla 8 minuuttia tai kunnes vesi on kokonaan imeytynyt riisiin. Tarjoa kuumana.
Jälkiruokana oli ananassorbettia a la Pirkka! Aika isoja annoksia nämä sorbetilla täytetyt ananaksenkuoret ovat, mutta tulisen ruoan jälkeen ne olivat aika passelit. Niiden jälkeen nautittiin vielä suklaata, kahvia ja limoncelloa. Camparit juotiin nurinkurisesti aivan viimeiseksi, tosin niiden keventävä ja vatsaa rauhoittava vaikutus tuli hyvin esiin.
P.S. Mikään muu keittokirja ei ole niin roiskeissa kuin tämä intialainen.
Aloitimme lännestä. Ystävät toivat tullessaan valkeaa rommia, minttua, kuplavettä ja limejä. Sokeria löytyi meiltä. Mojitot syntyivät seuraavasti:
Tuoretta minttua murskataan ja laitetaan puolikkaan limen mehun kanssa korkeaan lasiin. Teelusikallinen sokeria lisätään, sen perään 5 cl valkeaa rommia ja pari jääpalaa. Mineraalivettä hulautetaan päälle, ehkä myös mintunoksa koeristeeksi. - Ohje on lasinalusesta, jonka alkuperää en tiedä.
Makea drinksu toimi hyvin erittäin itäisen kanaruokamme kanssa, vaikka oluttakin oli ruokajuomaksi varattu. Keralalainen (ei kuitenkaan keravalainen :-) kanacurry ja sitruunariisi olivat tavanomaistakin tulisempia, koska käytimme riisiin omia minikokoisia superchilejämme kaupasta saatavien pidempien ja miedompien palkojen sijaan.
Ilman currylehtiä näitä ruokia ei kannata tehdä, muita ainesosia sen sijaan voi hieman soveltaa. Teimme esimerkiksi sitruunariisin ilman linssejä. Sinapinsiemenet antoivat hauskan pilkukkaan ulkonäön, jota mustat linssit olisivat varmaankin lisänneet. No, ensi kerralla.
Ruokaohjeet ovat kirjasta Intialainen keittiö, jonka on tehnyt Manju Malhi ja suomeksi julkaissut Gummerus 2005. Ohjeen seassa sulkumerkeissä omia huomioitamme.
Keralalainen kanacurry
4 annosta
- 4 pilkottua vihreää chiliä
- 1/2 tl kurkumaa
- 1/4 tl jauhettua korianteria
- 1/4 tl jauhettua kanelia
- 1 tl kuorittua ja hienoksi raastettua tuoretta inkivääriä
- 4 pilkottua valkosipulinkynttä
- 1/4 tl suolaa
- 4 rkl maapähkinäöljyä
- 5-6 currylehteä
- 2-4 kokonaista mausteneilikkaa
- 1 iso salaattisipuli ohuina suikaleina
- 1 kg nahattomia broilerin koipireisipaloja
- 2 dl kookosmaitoa
- 2 pitkittäin halkaistua vihreää chiliä
(Paloittele kanankoivet kukin kolmeen osaan.) Yhdistä chili, kurkuma, korianteri, kaneli, inkivääri, valkosipuli, suola ja 1 rkl öljyä sekä 2rkl kylmää vettä ja hienonna tehosekoittimessa tai huhmaressa karkeaksi tahnaksi. Kuumenna loput öljystä paksupohjaisessa pannussa. (Meillä käytettiin isoa pataa.) Lisää currylehdet, neilikat ja sipuli ja kuullota keskilämmöllä 3 minuuttia. Lisää maustetahna ja paista hetki. (Ah mitkä aromit!)
Pistele broilerinpalat haarukalla, lisää ne pannuun ja paista keskilämmöllä 10 minuuttia. Huuhdo mausteiden rippeet tehosekoittimesta tai huhmaresta 2 dl:llä kylmää vettä ja yhdistä neste kookosmaitoon. Kaada nesteseos broilerinpaloille ja sekoita hyvin. Hauduta ruokaa kannen alla 15 minuuttia tai kunnes broileri on kypsää. (Meillä annettiin hautua pitkään eli vajaa puoli tuntia matalalla lämmöllä.) Koristele chilillä ja tarjoa kuumana esim sitruunariisin kanssa.
Sitruunariisi
2-3 annosta (todellisuudessa 5 annosta!)
- 200 g valkoista basmatiriisiä
- 1 tl kuorittuja halkaistuja mustia linssejä (urad dal)
- 1 rkl maapähkinä- tai kasviöljyä
- 1/2 tl ruskeita tai mustia sinapinsiemeniä
- 2 keskikokoista kuivattua punaista chiliä
- 5-6 currylehteä
- 1/4 tl suolaa
- 1/4 tl kurkumaa
- 1 rkl sitruunamehua
Huuhdo riisiä siivilässä kylmässä juoksevassa vedessä vähintään 1/2 minuuttia. Poista linssien joukosta mahdolliset pikkukivet (what the heck?!). Kuumenna öljy paksupohjaisessa pannussa ja lisää sinapinsiemenet. (Tavallinen tuhtipohjainen kattila käy.) Kun ne alkavat rätistä ja naksahdella, lisää linssit, chili, currylehdet, suola ja kurkuma ja hämmennä hetken aikaa. Lisää riisi ja sekoita hyvin. Kaada joukkoon 1/2 l kiehuvaa vettä, peitä tiivisti kannella ja hauduta 5 minuuttia. Lisää sitruunamehu. Hauduta vielä kannen alla 8 minuuttia tai kunnes vesi on kokonaan imeytynyt riisiin. Tarjoa kuumana.
Jälkiruokana oli ananassorbettia a la Pirkka! Aika isoja annoksia nämä sorbetilla täytetyt ananaksenkuoret ovat, mutta tulisen ruoan jälkeen ne olivat aika passelit. Niiden jälkeen nautittiin vielä suklaata, kahvia ja limoncelloa. Camparit juotiin nurinkurisesti aivan viimeiseksi, tosin niiden keventävä ja vatsaa rauhoittava vaikutus tuli hyvin esiin.
P.S. Mikään muu keittokirja ei ole niin roiskeissa kuin tämä intialainen.
0 Comments:
Lähetä kommentti
<< Home