torstaina, marraskuuta 23, 2006

Hyvä paha rasva

Tähän mennessä en ole juurikaan jaksanut perehtyä eri rasvojen terveysvaikutuksiin. Toki tiedän, että voi ja juusto ovat rajoitettavien ainesten listalla. Mutta margariinista en osaa sanoa, kuuluuko se hyviksiin vai pahiksiin. Siinä vaiheessa, kun aiemmin niin kehuttujen kasvisrasvojen ongelmista alettiin puhua, putosin kärryiltä.

Lähipiirissä rasvoista kuitenkin tiedetään. Sain vinkin aloittaa tiedonhankinta Margariinitiedotuksen sivuilta. Jos haluaa oppia enemmän transrasvojen ja kalaöljyjen vaikutuksista, Tohtori Tolonen auttaa. Pahamaineisia transrasvoja käsittelee myös Hypnopaleolaihdutus (!). Myös alakarppaajat puuttuvat asiaan. Kaikilla näillä kirjoittajilla on kuitenkin sen verran vahva (kaupallinen) aate ajettavanaan, etten oikein tiedä, ketä uskoa. Puolueettoman tuntuisen katsauksen transrasvoihin antaa Wikipedia. Mutta ehdottomasti reippain ote on veteraaniurheilija Christer Sundqvistilla.

Miksiköhän tämä aihe tulikin mieleeni? Siksi, että olen alkanut viime aikoina käyttää margariinia hapankorppujen päällä. Se kun on niin naseva makuyhdistelmä. Mutta ilmeisesti olen turvassa. Suomalainen elintarviketeollisuus on vähentänyt transrasvojen käyttöä jo 1990-luvulla.