tiistaina, joulukuuta 19, 2006

Illallisraportti 2/2

Teimme taannoisen illallisen lihan uunissa. Huoneenlämpöiseen ulkofileeseen hierottiin mausteita (suola, mustapippuri, rosmariini, timjami) ja se maustui reilun tunnin. Sitten liha ruskistettiin pannulla, ennen kuin siihen tökättiin paistomittari. Uunissa oli lämpöä 120 astetta. Kypsennykseen meni alle tunti. Erittäin mehevä joskin myös aika mieto lopputulos.

Jo aiemmin olimme aloittaneet kastikkeen teon. Ohje ei jostain syystä toiminut täydellisesti, joskin meillä oli myös hieman liian vähän punaviiniä käytössämme. Lisäksi lihaliememme oli kuutiosta, mikä ei selvästikään tuottanut tarpeeksi makua. Kastike jäi vaisunväriseksi ja ohueksi. Joka tapauksessa prosessi oli pitkällinen ja keitonaikaiset tuoksut ihania. Ehkä joku muu haluaa kokeilla, mitä ohjeella saa aikaiseksi.

Punaviinikastike

  • punaviiniä

  • lihalientä tai tummaa peruskastiketta

  • 300 g liemijuureksia: sipuli, selleri, porkkana, palsternakka

  • 1 maustekimppu *)

  • 1 rkl sokeria

  • 0,25 dl punaviinietikkaa

  • (1 rkl maizenaa)


*) 1-2 laakerinlehteä, muutama oksa persiljaa ja timjamia, teelusikalliset musta- ja valkopippuria

Liemijuurekset kuoritaan kuutioidaan. Ne paahdetaan kuiviltaan kuumassa kasarissa, kunnes ne jo lähes mustuvat (tässä me luistimme: juurekset jäivät liian vaaleiksi, mikä vaikutti lopulliseen makuun). Lisää sitten sokeri ja anna ruskistua. Lisää etikka ja anna kiehahtaa kuivaksi. Lisää sitten punaviini, maustekimppu ja lihaliemi tai peruskastike. Anna kiehua, kunnes jäljellä on noin 5 dl. Suurusta vesitilkkaan sekoitetulla maizenalla, jos on tarpeen (oli!). Anna kiehua vielä hetki ja mausta suolalla. Siivilöi.

Kastiketta tuli sen verran yli tarpeen, että pakastimme sitä. Ensi käyttökerralla suurustamme sitä hieman lisää, katsotaan sakeneeko.

Kuten kuvista näkee, mausteet on kätevä laittaa pieneen siivilään, jolla ne nousevat helposti ylös kastikkeesta. Siivilöinti ei sitten ole niin tarpeen.



1 Comments:

Blogger rinsu said...

Mitenkähän kukaan ei ole huomauttanut, että viinin ja lihaliemen määrät ovat jääneet pois ohjeesta? Huomasin asian vasta nyt itse, enkä edes ole keittokirjan ääressä tarkistaakseni ne. Puolen litran hujakoilla ne muistaakseni olivat.

9:03 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home