lauantaina, elokuuta 26, 2006

Nopea kanavihannessoosi

Ruokaviikkomme jakautuu voimakkaasti arkeen ja viikonloppuun. Arkena huitaistaan pika-aterioita, viikonloppuna mietitään tarkemmin, mitä ja miten syödään. Monen työpäivän päätteeksi tehdään yleisaasialainen kanasoosi. Se syntyy suurin piirtein seuraavalla tavalla. Otetaan

  • ruokalusikallinen valkosipulimurskaa (tölkistä tai tuoretta)

  • ruokalusikallinen inkiväärimurskaa (tuoretta tai tölkistä)

  • puolikas tai kokonainen ruokalusikallinen chilitahnaa, annostus tulisuuden mukaan


Nuo kuumennetaan isolla pannulla sekoittaen mutta kärventämistä tulee varoa. Varaa puuhaan kannellinen pannu.

Suikaloitu kana heitetään sekaan ja käännellään niin, että pinnat kypsyvät. Sitten mukaan nakataan niitä vihanneksia, joita kotona sattuu olemaan. Sipuli, porkkana, kukkakaali, kesäkurpitsa - miltei kaikki käy. Näitä laitetaan vapaavalintainen määrä, periaatteessa vain pannun koko on rajana. Pääasia, että ne ovat suhteellisen pieninä paloina, jotta ne kypsyvät nopeasti. Toisaalta ei ole pakko laittaa kasviksia lainkaan, sillä kana on hyvää sellaisenaankin. Näin ruoka on vielä nopeampi valmistella, eikä ruokaa jää yli kahden hengen illalliselta.

Sitruunaa ja kalakastiketta ruiskautan pannulle yleensä tässä vaiheessa pienen vesitilkan kera. Kalakastikkeen voi korvata liemikuutiolla. Ruokaa kypsennetään sen verran, että kanat ovat varmasti kypsiä mutta vihannekset vielä hieman rapeita. Yleensä tähän menee noin 15 minuuttia. Kuumuuden annetaan laskea loppua kohti, ettei kana kuivahda. Kansi on tärkeä pitää päällä, ettei kaikki kosteus haihdu.

Oheen tehdään esimerkiksi riisinuudelit tai basmatiriisi. Kun koko homman aloittaa riisiveden keitolla, riisi valmistuu juuri parahiksi samassa ajassa. Sekä riisi että soosi kun vievät viitisentoista minuuttia molemmat (nuudelit luonnollisesti ovat kaikkein nopein tie onneen). Tosin molempien makua parantaa muutaman minuutin vetäytyminen ennen tarjoilua.

Kuten ohjeesta ilmenee, määrillä ei ole niin väliä. Arkena meillä käytetään tyypillisesti 450 grammaa kanaa. Kun raaka-aineita laittaa tuplaten ja vaihtaa pannun isoon syvään pataan, saa viikonloppuna ruokittua pitkänmatkan vieraatkin. Juhlaillallisiin tämä ohje ei kuitenkaan taivu, kaikenlaisille retkiseurueille tämä sen sijaan varmaan maistuu.