perjantaina, elokuuta 04, 2006

Pohjoismainen ruoka on muotia

Tämänpäiväinen Kauppalehti uutisoi muutoksista helsinkiläisessä ravintolamaisemassa. Pekka Terävän ja Petri Lukkarisen uusi syyskuun alussa aukeava ravintola Olo tarjoaa modernia pohjoismaista ruokaa. Oloon tulee samantapainen viinivarastokabinetti kuin on Viassa, mikä on hyvä uutinen. Olen ollut Vian kabinetissa, ja sen tunnelma on oivallinen, paljon rennompi kuin tavanomaisissa suljetuissa kabineteissa. Nähtäväksi jää, kuinka Olo toteuttaa omansa.

Ei ole sattuma, että Terävä puhuu Pohjoismaista Skandinavian sijaan. Suomi kun ei kuulu Skandinaviaan, ei käsittääkseni myöskään Islanti. Tämä vain tuppaa arkipuheessa unohtumaan.

Myös Henri'x ryhtyy pohjoismaiseksi, joskin he nimenomaan puhuvat skandinaavisesta keittiöstä. Saattaa olla kielellinen lipsahdus, kyllä suomalaiset vaikutteet varmaan mahtuvat mukaan. Ruotsi joka tapauksessa tuntuu olevan vahvasti esikuvana, siellähän tätä uutta pohjoismaista ruokaa on harrastettu jo jonkin aikaa. Uudella tarkoitan perinteisten ruokien uutta tulemista. Huippukokit siirtyvät fuusiokeittiöstä voimakkaammin omille juurilleen.