keskiviikkona, huhtikuuta 12, 2006

Lammaspullia Lisalle

Sain hauskan kiertokirjeen Brittein saarilta. Minun tulee lähettää ruokaresepti listan ylimmälle nimelle ja laittaa itseni listalle alimmaksi ja sitten lähettää viesti kymmenelle ystävälle. Kohta listalla toisena oleva Jane H saa suomalaisia ruokaohjeita...

Tosiasia kuitenkin on, että suomalainen arkiruoka on fuusioinut itseensä varsin maapalloisia vaikutteita. Itse lähetän listan ensimmäisenä olevalle Lisalle ruotsalaisen lammaspullaohjeen Anna ja Fanny Bergenströmin keittokirjasta Rakkautta, oliiveja ja timjamia. Kirjoitan sen myös tähän:

4 hengelle

400 g lampaan jauhelihaa
3 rkl korppujauhoa
1 dl vettä tai lihalientä
runsas 1 tl suolaa
vastajauhettua mustapippuria
1 muna
1 dl hienonnettua persiljaa

Kastikkeeseen:

1 iso keltasipuli
2 rkl oliiviöljyä
1 tlk tomaattimurskaa
suolaa, mustapippuria
1 tl timjamia tai oreganoa
3 dl keitettyjä kikherneitä

Pane korppujauhot kulhoon, kaada päälle vesi tai lihaliemi. Lisää jauheliha, suola, mustapippuri, muna ja persilja. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi ja anna seistä 10-15 minuuttia. Valmista kastike tällä välin.

Kuori ja hienonna sipuli. Freesaa se öljyssä matalassa, laakeassa kattilassa tai padassa. Kaada sekaan tölkkitomaatit, lisää suola ja mausteet. Kiehauta ja anna kiehua melko kovalla lämmöllä ilman kantta viitisen minuuttia.

Pyöritä taikinasta 12-14 isoa pullaa. Hauduta niitä tomaattikastikkeessa kannen alla noin 15 minuuttia. Käännä pullat puulastalla puolivälissä keittoaikaa. Lisää samalla kikherneet. Jos käytät tölkkiherneitä, kaada ne ensin siivilään ja huuhtele läpikotaisiin kylmällä vedellä.

Ripottele valmiin ruoan päälle hienonnettua persiljaa. Tarjoa perunoiden, kuskusin tai pastan kera ja lisäksi parsakaalia.

Huom. Tein itse tätä isossa paistinpannussa. Siinä ei meinannut korkeus riittää, joten ohjeen suositus padan tai kattilan käytöstä on aiheellinen.