maanantaina, lokakuuta 30, 2006

Kevyesti kermatta

Emme kuulu kerman ystäviin. En keksi äkkiseltään yhtää ruokaa, johon laittaisimme sitä. Vain jos teemme oikeaoppisia ranskalaisia kastikkeita, kerma tulee kyseeseen.

Useimmiten syömme kuitenkin lihan ja kalan italialaisittain: niiden seuraksi tulee vain vihreää salaattia ja jokin vihanneshöyste. Etenkin Etelä-Italiassa kala syödään kastikkeitta, salaatin ja muiden kevyiden lisukkeiden kera. Oliiviöljy rikastaa kokonaisuutta. Sama pätee lihaan Toskanassa, jonka kuuluisia chianina-pihvejä ei kannatakaan tärvätä turhilla päällyksillä.

Viime lauantaina elämäämme sulostutti tällainen megaterveellinen mutta maukas illallinen. Pippuroitua ja suolattua siikafilettä kypsennettiin uunissa 180 asteessa noin 15 minuuttia. Sen oheen keitettiin ruusukaaleja ja tehtiin bataatti-porkkanamuussi. Muussiin menevät juurekset kuutioitiin ja kypsennettiin niukassa suolalla maustetussa vedessä. Sitten ne soseutettiin ja notkistukseksi sekaan lorautettiin maitoa. (Tässä vaiheessa joku kerman ystävä voi toki turvautua herkkuunsa.)

Bataatti ja ruusukaalit olivat erittäin hauskan makuisia yhdessä. Tuli mieleen, että kasvissyöjä olisi saanut niistä ihan riittävän aterian, sen verran tuhteja ne ovat. Niiden väritkin olivat samalla tavalla vahvoja. Ainakin aterialla riitti silmänruokaa. Eipä silti, katselen puolisoanikin ihan mielelläni :-)