keskiviikkona, huhtikuuta 11, 2007

Herkulliset ainekset?

Nautin taannoisella työmatkalla British Airwaysin kulinaarisia antimia. Olin matkaa varatessani antanut tuttuun tapaan tiedoksi vähälaktoosisen ruokavalioni. Toki varaudun yllätyksiin kanniskelemalla Lactrase-tabletteja pienessä rasiassa.

Noh. Menomatkalla lätkähti pöytään 80-grammainen leipä, joka sisälsi seuraavat ainesosat (lista on valitettavasti englanniksi):

bread 51% (wheat flower, water, yeast, vegetable oil, sugar, egg, lactose, salt, dextrose, emulsifiers: E471/E482/E322, milk protein, glucose syrup, wheat gluten, thickening agent: E412, flavour, color: E160a, soy, sulfite)

cheddar 22% (milk, lactic acid, salt, coagulant, lactose)

cheese & chive mix 22% (milk cream, salt, thickening agent: E410/E412, lactic acid, coagulant, chives, spring onions, spices, milk protein concentrate, acidity regulator: E509, preservative: E202/E251, color: E160a, water, vegetable oil, vinegar, modified maize starch: E1422/E1450, glucose fructose syrup, mustard seed, sugar, dry milk components, emulsifier: E471, acidifier: E270, antioxidant: E385, herbs, mustard)

margarine (vegetable oils and fats, water, whey powder, salt, emulsifier: E471, acidifier: E330, preservative: E202, flavour, color: E160a, vitamin: A/D3, cow milk protein, lactose)

Kas, laktoosiahan siellä. Oli myös paljon muuta tarpeetonta. Katsokaa lisäaineiden määrää - aika paljon E-alkuisia tököttejä. Vain lentoyhtiö voi tarjota tällaista. Koneessa istuessahan ei ole vaihtoehtoja. On syötävä sitä, mitä eteen kannetaan.

5 Comments:

Blogger Meri, Helsinki said...

Myötätuntoa. Sama ongelma plus punalihattomuus, eli yleensä tilaan suosiolla kasvisruoan. Se on sinänsä ok, että täyttäessään yhtä aikaa muslimeiden, laktoosi-intoleranttien, keliaakikkojen ja kasvissyöjien vaatimukset ei se ihan pahimmasta päästä ole. Kun se nyt kuitenkin yhtä aikaa täyttää nämä kaikki tarpeet, voitte kuvitella, kuinka herkkua se sitten onkaan :-I

Mutta jo muutaman vuoden olen pillereiden lisäksi kanniskellut koneessa mm. hedelmiä, pähkinöitä ja suklaata, pysyypähän kelpo mielil. Tosin poikkeuksetta vain menomatkalla. Takasin tullaan vaikka pää kainalossa.

4:42 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Sama täällä, tiedän tunteen. Lactraset aina mukana. Kyllä jotenkin kauhuttaa tuo E-aineiden lista! Jossain vaiheessa vaikeita allergioita poteneena tuli niitä aika tavalla luettua. Ruokakaupassa meni aina mukavasti aikaa. Vaikka nykyisin onkin helpompaa niin silti niitä ihan tavan vuoksi tihrustelee ja valinnat tekee suurimmat E-vyöryt vältellen. Lentokoneissa ei vaan paljoa voi valita... Tuo eväsidea on oiva!

7:50 ip.  
Blogger rinsu said...

Olen huomannut lähi-Alepassa hienoja ainesosalistoja esimerkiksi leipien yläpuolella. Siellä voin kuitenkin valita. BA:lla on vain yksi ja sama leipä kaikille. Ennen oli erikoistarjoamukset tarpeen mukaan.

Mutta saako koneeseen viedä eväitä? Onko vain syötävä kentällä?

10:08 ip.  
Blogger Tusla said...

No ei varmaan ainakaan saada viedä jugurttia, kun on nestemäistä. :)

Lyhyet lennnot aina selviää, vaikka onhan se periaatteessa tylsää, kun on jostain maksanut ja sitten saa jotain täysin muuta eteensä. Vaikka itse onkin joitanut oman osuutensa mallikelpoisesti.

Ensi lauantaina olisikin lento Lissaboniin. Talviloma kutsuu!

10:43 ap.  
Blogger rinsu said...

Aivan. Toi mun kysymys oli vähän tökerösti ilmassa. Tarkoitin juuri tätä nestemäisyyttä. Missä on nesteen ja ruoan raja? Jos koneeseen ei saa viedä yli 100 ml kosmetiikkaa, joka on voidemaista, niin miten on ruoan laita?

Noh, aina voi tankata kentällä. Paitsi kiireisinä aamuina, jolloin turvatarkastuksesta singahtaa heti portille. En ole niin järjestelmällinen, että saisin varattua hedelmiä mukaan. Suklaa taas joko menee ennen lähtöä tai on laktoosillista...

Hauskaa Lissabonia vaan! Meikä menee taas BA:lla Lontooseen.

5:29 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home