sunnuntaina, toukokuuta 28, 2006

Nokka kohti kesää

Nokka on Helsingin kaunein ravintola. Korkean tilan punatiiliseinät luovat oivan tunnelman, ja kesäisin ikkunoista lankeava pohjoinen valo on todella kaunis. Lasiseinän takana oleva keittiö tuo elämää muutoin rauhalliseen miljööseen.

Nautimme keskiviikkona Nokka kohti kesää -menun viinipaketteineen. Ajoittain ateria lähenteli ruokaekstaasia. Varsinkin viineissä oli sellaista estetiikkaa, etten ihan heti muista vastaavaa (noh, Chez Dominique on kyllä ylittämätön, ja Torni laittaa Nokalle hyvin kampoihin).

Tässä menu:

    Parsaa, kirnuvoivaahtokastiketta ja hiillostettua merikrottia
    Paahdettua sallalaista poron sisäfileetä ja tummaa korvasienikastiketta
    Kotimainen juusto "Lentävä Lehmä" -juustopuodista
    Vadelmalla maustettu manteli-clafoutis ja tummaa vaniljakastiketta
    Pieni muscatviinisorbet ja raparperikeittoa

Menu on ilmeisimmin syntynyt viinivetoisesti, sillä näihin ruokiin suositellut viinit ovat kaikki samalta valmistajalta. Dopff & Irion sai siis tuotteensa esiin komeasti, sillä menun takakannessa on jopa heidän Muscatinsa mainos. Tätä muscatia oli käytetty sorbetin tekoon ja sitä myös kaadettiin annoksen päälle.

Tarjoilija esitteli ruoat ja viinit, minkä jälkeen iskimme aikamoisella innolla niiden kimppuun. Tästä syystä en muistanut kuvata kuin käsinkirnutulla voilla päällystetyt leivät, jälkiruoan ja seuralaiseni kahvin, valitettavasti. Ylipäätään kamerakännyn esiinkaivaminen tuossa miljöössä tuntui brutaalilta.

Parasta Nokassa on lähiruoan korostus. Ravintola käyttää kotimaisia, huolella tuotettuja raaka-aineita. He jopa myöntävät VIP-sertifikaatteja alihankkijoilleen - Very Important Producer siis.