tiistaina, huhtikuuta 25, 2006

Parvekepuutarha

Olemme muutamana kesänä kasvattaneet parvekkeella yrttejä ja vihanneksia. Puuha on innostavaa, joskin halvemmaksi taitaisi tulla ostaa samat syötävät kaupasta.

Viime kesänä siihen asti hyvin sujunut homma muuttui ikäväksi. Chilit kutsuivat kirvoja paikalle. Niitä ei ollut koskaan aiemmin nähtykään meidän parvekkeella.

Kirvat hyökkäsivät myös krassin, sitruunaruohon, ruusupavun ja salaatin kimppuun. Sato paitsi kutistui, myös näytti jotenkin käytetyltä. Kirvat imivät kasvien mehut.

Nyt hirvittää. Olemme laittaneet vain basilikaa itämään. Siihen kirvat eivät viime vuonna tarttuneet.

4 Comments:

Blogger piua said...

Sama täällä! Yrtit ovat olleet kirvojen kohteena jo useampana kesänä. Pidän suihkepullon täynnä mäntysaippualiuosta ja huuhtelen yrittejä vedessä heti kun alkaa epäilyttää kirvahyökkäys. Mutta voimakkaan tuoksuiset yrtit eivät ole niin lemppareita ja siksi basilika säätyy yleensä pisimpään. Persilja ja timjami ovat ensimmäisiä uhreja.

Mutta kirvojen ilmaantuminen on täysin sattumasta kiinni. Voi vaan toivoa että ne eivät löydä parvekettani ennen loppukesää...

12:38 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Yritin tuota mäntysuopatemppua myös, mutta ilmeisesti chili on niiiin houkutteleva kirvaeväs, ettei mäntysuopakaan auttanut kuin hetkeksi.

9:14 ap.  
Blogger piua said...

Joo, mie pidän chilit visusti sisällä, kun haluan niiden säilyvän kunnossa ja turvassa! Ja täällä pohjoisessa on melko viileät yöt vielä aika pitkäään kesällä, niin että en uskalla jättääkään chilejäni parvekkeelle.

Tuholaisia vastaan on varmaan jotain kelponiksejä noilla ammatti-ihmisillä, mutta näin omatoimisena kotitarhaajana pitää vaan selvitä omilla keksinnöillä. Toivottavasti teillä yrtit kukoistaa!

11:45 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Kirvat ovat hyökänneet chilieni kimppuun jo kahtena kesänä, jopa sisällä... Tänä kesänä unohdan chilit ja keskityn vain yrtteihin. Mäntysuovasta ei juuri ollut apua, vahvempia myrkkyjä ei kai kauheasti kannata elintarvikkeisiin kotioloissa ruiskia. Onnea parvekepuutarhaprojekteillenne!

2:45 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home