torstaina, kesäkuuta 21, 2007

Juhannusmarinadi

Söin viikolla kivan illallisen Atelier Finnessä, jonka italialainen sommelier oli persoonallinen ja kerrassaan katu-uskottava. Raportti myöhemmin. (Kummallista, en löydä heitä webistä.)

Nyt olemme kirjoittaneet kauppalistan juhannuskokkausta varten, mutta uskaltaudumme kauppaan vasta illalla enimmän hulinan rauhoituttua. Luvassa lammasta ja kanaa, koska toinen vieraamme ei syö naudanlihaa lainkaan.

Lueskelemme juuri marinadiohjeita. Lampaalle tulee luultavimmin seuraava liemi:

- 2 rkl kuorittua ja pilkottua tuoretta inkivääriä
- 4 valkosipulinkynttä pilkottuina
- 1 nippu salaattisipuleita (siisti ja silppua)
- vajaa 2 dl soijakastiketta
- saman verran sakea, kiinalaista riisiviinaa tai kuivaa sherryä
- saman verran aasialaista tummaa seesamiöljyä
- 1 rkl sokeria
- puoli tl rouhittua mustapippuria

Mittaa inkivääri, valkosipuli ja salaattisipulit yleiskoneeseen ja sekoita. Lisää sekaan muut ainekset.

Ohje on Steven Raichlenin Kaikki grillauksesta -kirjasta (WSOY 2006). Kirja neuvoo vielä valuttamaan marinadin talteen marinoimisen jälkeen ja keittämään kasarissa voin (3 rkl) ja sokerin (1 rkl) kera paksuksi kuorruteeksi, jolla lampaan reisipalaa valellaan grillauksen aikana. Koska meille ei tule reisipalaa vaan pienempiä lihankappaleita, tyydymme pelkkään marinoimiseen. Sitä paitsi sain juuri vakavan varoituksen korkeiden kolesteroliarvojeni takia, joten kaikki voillinen jää nyt pois muutenkin.

4 Comments:

Blogger Meri, Helsinki said...

Missä ihmeessä on Finne? Marinadi kuulostaa herkulta, listittekö kanan samaan soosiin? Suosikkiravintolasi Helsingissä olisi muuten mielenkiintoista tietää, olet ihanan asiantunteva. :-D

Vaan prkleen kolesteroliarvot. Tulevat tänne sotkemaan.

11:10 ip.  
Blogger rinsu said...

Etu-Töölössä Arkadiankadulla. Suosittelen.

No, meillepä kävi marinadiasian kanssa niin, että ostimme valmiiksi marinoidut lampaat ja kanat, (mikä on tietysti suorastaan rikollista,) mutta kun valikoimassa ei ollut marinoimattomia juuri siinä kaupassa, johon olimme menneet...

Suosikkiravintoloita on monta. Ilmatar on ihana, Nokka varmaan edelleen oikein toimiva, Tornin alakerta laadukas, mutta sitten on myös paljon potentiaalisia paikkoja, joissa en ole vielä käynyt. Eivät rahat ja terveys riitä joka viikko testailla :-)

1:59 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Ravintolalla on nettisivut.Nimi vain kirjoitetaan Ateljé Finne.Paikkaa vetävät erinomaisen ravintola Kuurnan omistajat. Tiloissa piti ateljeetaan edesmennyt kuvanveistäjä Gunnar Finne joka määräsi testamentissaan työtilansa ravintolaksi! Taiteilijan viimeiseksi tahdoksi aika ymmärrettävä toive.Äitini opiskeli 1950-luvulla ja kävi kurssitovereineen polttamassa savitöitään Finnen keramiikkauunissa.

11:30 ap.  
Blogger rinsu said...

Kiitos lisätiedosta! Tiesin tuon Kuurna-yhteyden, sen takia sinne uskaltauduimmekin. Ja kyllä kannatti. Varsinkin "ylähyllyn" kahdeksan hengen pöytä on hauska juhlapaikka.

5:02 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home