tiistaina, helmikuuta 14, 2006

Viinikellari - halvalla

Kävin taannoin eräillä viiniaiheisilla sivuilla, joilla käytiin keskustelua kellareihin rakennettavista viininsäilytystiloista. Eivät vaikuttaneet halvoilta ratkaisuilta.

Isäni asuu rintamamiestalossa, jonka kellarikerroksessa portaiden alla on yksi vanha kellarikomerosoppi jäljellä. Se on osoittautunut ihmeeksi. Sen lämpötila pysyy kesät talvet +10-14 asteen välillä, ja se on muuta kellaritilaa hieman kosteampi. Se on siis erinomainen viinikellari.

Tämä ilmeni yllättävällä tavalla. Kellarissa säilytettiin 1970-luvulla puutarhan antimista tehtyä kotiviiniä hieman tavanomaista kauemmin, itse asiassa yli 15 vuotta. Kun eräs näistä pulloista sitten avattiin (isäni on tarkan markan mies), viini oli edelleen erinomaista ja itse asiassa ikääntynyt hienosti. Laadukkaita juomia harrastava sukulainen kehui maistiaisia kovin, ja sukulaisethan eivät kehu aiheetta, hyvä jos aiheestakaan.

Erinomaisen kellarin lisäksi ansiota on ollut raaka-aineillakin - juomaan ei käytetty mitään esansseja vaan luomusti viljeltyjä talviomenoita ja punaherukkaa. Viini oli alun perin varsin hapokasta ja muutoinkin voimakkaanmakuista. llmankos sitä sinne kellariin unohtuikin...

Joka tapauksessa sellaisissa vanhoissa taloissa, joita ei ole remontoitu pilalle kaikki vanha irti repimällä, saattaa luurata erinomainen viinikellari. Kannattaa seurata digitaalimittarilla kellarikomeron lämpötilan vaihtelua ympäri vuoden. Talosi saattaa yllättää sinut!