maanantaina, helmikuuta 13, 2006

Hoviruokaa

Ruoan historia on laiminlyöty alue, sanoo Felipe Fernandez-Armesto teoksensa Food: A History (2001) esipuheessa (s xiii).

Voi olla. Ei nyt ihan heti tule mieleen suomalaisen ruoan historiaa, vaikka joitain vanhoja reseptejä onkin koottu keittokirjoiksi.

Hulvattomin näkemäni ruokahistoriallinen teos on Keittotaidon kannettava käsikirja vuodelta 1767 (julkaistu suomeksi 2005). Kyseessä on Ludvig XV:n keittiömestarin resepteistä koottu opus, joka on höystetty lääketieteellisin ja luonnontieteellisin huomioin. Siinä neuvotaan myös varsinaista keittämistä edeltäviä toimenpiteitä, joihin länsimainen kaupunkilaistunut nykykuluttaja ei joudu, koska joku muu tekee ne. Eläimestä purkkiin -vaihe on meille näkymätön. Ruoka ei ole meille niin elävää kuin niille, jotka itse listivät sen elukan, jonka aikovat popsia.

Ludvigin ajan kahvinkeitto-ohjeet saattaisivat toimia nykyäänkin.